Datuk Ramanan Berkongsi 5 Cara Menyumbang Kepada Masyarakat

Datuk Ramanan Ramakrishnan adalah seorang yang giat mempromosikan sebuah masyarakat aman damai di Malaysia. Di dalam artikel, Datuk Ramanan yang merupakan seorang ahli MIC yang aktif berkongsi beberapa cara yang boleh dilakukan untuk memberikan sumbangan kepada masyarakat umum.

Datuk R Ramanan

Saranan Daripada Datuk Ramanan

 

Memandu Dengan Berhati-hati

Elakkan meminum dan memandu. Berhati-hati dan berjaga-jaga di jalanan. Ia bukan hanya khusus anda sendiri yang dipersoalkan, namun kehidupan orang lain juga. Kurangkan interaksi dengan benda-benda lain sewaktu memandu di jalan raya dengan tetap berjaga-jaga tentang peraturan kesejahteraan; Selain itu anda boleh menyebarkan kesedaran di kalangan pemandu, orang yang berjalan kaki dan penunggang basikal berkenaan dengan keselamatan jalanan.

Kawal Penggunaan Bahan Api

Sewaktu kenderaan berjalan dan kitaran pada apa jua perkara yang dapat difikirkan; ia menyalakan bahan api dan melepaskan asap yang memberikan pencemaran. Untuk membantu mengurangkan impaknya, pastikan kenderaan anda diselaraskan dan simpan tayar yang sesuai supaya jangka hayat kenderaandapat dijaga dengan baik. Gunakan pengangkutan awam jika boleh untuk ke kelas, sekolah atau kerja.

Perancangan Keluarga

Ledakan populasi adalah kebimbangan sebenar realiti kita yang dipamerkan, kerana terdapat kenaikan yang diperkatakan dalam populasi dalam 50 tahun sebelumnya. Planet kita tidak akan dapat menyokong jumlah penduduk yang ada sekarang atau lebih besar untuk jangka masa panjang. Anda boleh membantu dengan merancang keluarga, di samping menyebarkan kesedaran kepada individu di sekeliling anda.

Menjadi Sukarelawan

Terus meluangkan masa untuk menjadi sukarelawan jika anda berkesempatan, di samping memberikan tumpuan kepada mereka yang ketidakmampuan atau kemudahan penyembuhan yang hilang tanda mengenai kakitangan. Ia memberi manfaat kepada anda dengan sangat baik, berdasarkan fakta bahawa, pemenuhan dan kebanggaan yang berasal dari membantu orang lain boleh menjadi sesuatu yang memberikan impak yang besar.

Menjadi Individu Yang Baik

Cobalah untuk tidak menghidupkan telinga pendengaran dan mata yang cacat penglihatan kepada individu tua yang berjuang dengan jalan masuk, seorang lelaki yang bertemu dengan kecelakaan atau tyke yang terasing dari ibu bapa. Pinjaman bantuan anda kepada mereka yang memerlukan. Tentukan pihak berkuasa yang berkenaan apabila anda melihat sesuatu yang mengganggu kejiranan anda.

Datuk Ramanan Memberikan Kesimpulan

Jelas terdapat banyak yang boleh dilakukan untuk memberikan sumbangan kepada masyarakat. Dengan ini, Datuk Ramanan berharap agar masyarakat mula mengambil inisiatif untuk memberikan meningkatkan taraf hidup sesama kita.

Lagi artikel menarik tentang Datuk Ramanan Ramakrishnan:

Datuk R. Ramanan: Komen Tentang Kad APEC

Datuk R. Ramanan: Waspada Dengan VenusFX

Artikel Penuh Datuk R. Ramanan Tentang Kad APEC